Nå kan også dette gi deg vrakpanten rett i lomma

TAR IMOT: Skraphandler Torger Johansen er veldig fornøyd med den nye vrakpant ordningen som trådte i kraft ved årsskiftet.
TAR IMOT: Skraphandler Torger Johansen er veldig fornøyd med den nye vrakpant ordningen som trådte i kraft ved årsskiftet.

Har du en utrangert motorsykkel, sliten campingvogn, lastebil, eller en rusten moped stående, så kan du nå få vrakpanten rett i lomma.

Det er bare å levere kjøretøyet til en godkjent biloppsamler på samme måten som ved vraking av personbiler.

Biloppsamlere har imidlertid ikke plikt til å ta imot de kjøretøyene det nå innføres vrakpant for, så det kan være lurt å ta kontakt med din lokale biloppsamler først.

Før gravde folk ned lastebilen

– Vi er veldig fornøyde med den nye ordningen, sier skraphandler Torger Johansen, som har drevet biloppsamlingsplass på Fokserød i 23 år.

Johansen oppfordrer spesielt folk med gamle lastebiler til å benytte seg av tilbudet.

– Store lastebiler representerer en stor miljøfare, og lastebilene er helt klart en miljøversting, sier Johansen.

(Saken fortsetter under bildet).

MOTORSYKLER OG MOPEDER: Du får 500 kroner ved å levere en slik til Torger's skraphandel på Fokserød.
MOTORSYKLER OG MOPEDER: Du får 500 kroner ved å levere en slik til Torger’s skraphandel på Fokserød. Foto: Per Langevei

– Bilene inneholder mange liter miljøskadelig væske. Tidligere måtte eierne av bilene tilkalle veihjelp, som ble kostbart for den enkelte. Nå blir det ingen utgiftspost for lastebileier, forteller han.

Johansen sier videre at han fikk svar fra enkelte om at de heller gravde ned kjøretøyet. Nå tilrettelegger Torger Johansen biloppsamlerplassen sin for å håndtere den nye ordningen. Han synes det er fint både for firmaet og for eierne av de utrangerte kjøretøyene.

Biloppsamlere får tilskudd eller driftsstøtte for å ta imot og behandle kjøretøyene det innføres vrakpant for fra 1. januar 2018.

Det er meningen at driftsstøtten skal dekke hele eller deler av anleggenes kostnader for mottak, transport, miljøsanering og behandling av kjøretøyene.

(Saken fortsetter under bildet).

Vrakpant: Campingvogner omfattes av den nye forskriften om vrakpant. Leverer du campingvognen din til en skraphandler så vil du få 3.000 kroner.
Vrakpant: Campingvogner omfattes av den nye forskriften om vrakpant. Leverer du campingvognen din til en skraphandler så vil du få 3.000 kroner.

Det var i 2016 Stortinget vedtok å utvide vrakpantordningen til å gjelde flere typer kjøretøy. Bakgrunnen for ordningen var å gi eiere av utrangerte bobiler, lastebiler og mopeder en økonomisk grunn til å levere inn kjøretøyet til godkjente biloppsamlere.

Det er Miljødirektoratet som administrerer ordningen i samarbeid med Skatteetaten, som igjen betaler ut vrakpanten til eier og driftsstøtten til biloppsamlere.

Her er beløpene som utbetales:

  • Lastebiler: 5.000 kroner.
  • Mopeder, lette og tunge motorsykler: 500 kroner.
  • Campingvogner og bobiler: 3.000 kroner.
  • Den ordinære vrakpanten på 3.000 kroner for personbiler, varebiler og enkelte andre kjøretøy videreføres.