Har du en utrangert motorsykkel, sliten campingvogn, lastebil, eller en rusten moped stående, så kan du nå få vrakpanten rett i lomma.
Biloppsamlere har imidlertid ikke plikt til å ta imot de kjøretøyene det nå innføres vrakpant for, så det kan være lurt å ta kontakt med din lokale biloppsamler først.
Før gravde folk ned lastebilen
– Vi er veldig fornøyde med den nye ordningen, sier skraphandler Torger Johansen, som har drevet biloppsamlingsplass på Fokserød i 23 år.
Johansen oppfordrer spesielt folk med gamle lastebiler til å benytte seg av tilbudet.
– Store lastebiler representerer en stor miljøfare, og lastebilene er helt klart en miljøversting, sier Johansen.
(Saken fortsetter under bildet).
– Bilene inneholder mange liter miljøskadelig væske. Tidligere måtte eierne av bilene tilkalle veihjelp, som ble kostbart for den enkelte. Nå blir det ingen utgiftspost for lastebileier, forteller han.
Johansen sier videre at han fikk svar fra enkelte om at de heller gravde ned kjøretøyet. Nå tilrettelegger Torger Johansen biloppsamlerplassen sin for å håndtere den nye ordningen. Han synes det er fint både for firmaet og for eierne av de utrangerte kjøretøyene.
Biloppsamlere får tilskudd eller driftsstøtte for å ta imot og behandle kjøretøyene det innføres vrakpant for fra 1. januar 2018.
(Saken fortsetter under bildet).
Det var i 2016 Stortinget vedtok å utvide vrakpantordningen til å gjelde flere typer kjøretøy. Bakgrunnen for ordningen var å gi eiere av utrangerte bobiler, lastebiler og mopeder en økonomisk grunn til å levere inn kjøretøyet til godkjente biloppsamlere.
Det er Miljødirektoratet som administrerer ordningen i samarbeid med Skatteetaten, som igjen betaler ut vrakpanten til eier og driftsstøtten til biloppsamlere.
Her er beløpene som utbetales:
- Lastebiler: 5.000 kroner.
- Mopeder, lette og tunge motorsykler: 500 kroner.
- Campingvogner og bobiler: 3.000 kroner.
- Den ordinære vrakpanten på 3.000 kroner for personbiler, varebiler og enkelte andre kjøretøy videreføres.